Deco przeciez lakier jest swiezy 2miesiace to po co glinka, ja na swoim po roku uzywania nie wiele mialem co glinka sie bawic....
Zamieszczone przez Marx
Na masce czy dachu nie ma co glinkowac na tak mlodym aucie.
To chyba wszystko zależy od przebiegu i w jakich warunkach. Mimo, że moje auto nie ma dużego przebiegu i nie jest jeżdżone w syfie, to zaraz po umyciu zabrałem się za glinowanie i szczęka mi spadła jakie auto jest brudne PO UMYCIU. Może faktycznie dach nie jest zbyt brudny, ale też nie był super czysty. Teraz po kilku deszczach i ~200km lakier jest nadal gładki.
Na długo, bardzo długo Jeśli nie upadnie ci wczesniej na ziemię lub twoje auto nie jest zasyfione na maxa (glinka zriera w sobie wszystkie nieczystości).
Zamieszczone przez kurczak1985
Ja właśnie tak samo cały czas sie zastanawiam... skoro auto będzie dokladnie umyte i wytarte i nie będzie na nim nieczystopści, niedomycia i drobinek no to dlaczego wosk ma się trzymać gorzej...
To że umyjesz samochód szamponem nie oznacza, że jest on czysty To co zbiera glinka jest z reguły niewidoczne dla oczu, za to odczuwalne pod ręką
Tu masz przykład ile nieczystosci zebrała glinka na FABRYCZNIE NOWYM Polo http://www.detailingworld.co.uk/foru...d.php?t=161559
Może nie jest tego dużo, ale przypominam że jest to fabrycznie nowe auto które po prostu tylko stało na składzie w oczekiwaniu na transport !! Pomyśl teraz ile syfu misi być na aucie które ma np. 6 miesiacy i jeździ po naszych brudnych drogach, oraz parkowane jest "pod chmurką".
Czy z tego zestawu kosmetyków podanego troszkę wyżej będę zadowolony? Spełni on moje oczekiwania?
Nie wiem jakie masz oczekiwania ?? Ale jeśli już na wstępie masz swoje teorie to nie licz na wielkie efekty To troche tak jak by do salonu samochodowego wszedł laik któremu ktoś tam powiedział że 1.4 16V jest o.k .do O II i on by twierdził że skoro tak to on kupi ten silnik do sportowej jazdy
[ Dodano: Pią 02 Kwi, 10 07:10 ]
Zamieszczone przez Marx
Plotka glosi ze na wyglinkowanym aucie wosk trzyma dluzej - ale ja nie widze logicznego uzasadnienia dla takiego stwierdzenia.
Uzasadnienie jest bardzo logiczne tylko nie do wszystkich dociera
Pomyśl logicznie, jak na brudnym, nieprzygotowanym wcześniej lakierze ma dobrze trzymac się wosk?? Do czego on ma przylegać? do brudu?
Spróbuj na umytą, acz nie odtłuszoną powierzchnię, przykleić naklejkę, a drugą taką samą przyklej na odpowiednio przygotowaną powierzchnię. Która z naklejek będzie trzymała się dłużej i lepiej ??
Tak wygląda glinka po usunięciu brudu: http://www.detailingworld.co.uk/foru...d.php?t=162341 drugie zdjecie od góry. I co uważasz, że wosk który byłby położony na ten syf dobrze i długo by się trzymał ??
Big,
A co powiesz na taki zestaw:
szampon:
Meguiar's Gold Class Shampoo and Conditioner (473ml)
wosk:
Collinite Super Auto Wax No. 476s
glinka
Do poprawienia stanu lakieru Meguiars Ultimate Compound (450 ml) (nie dla mojego autka tylko dla drugiego, wymagającego więcej pieszczot )
i mimo wszystko najbardziej do mojego czarnego lakieru przemawia do mnie POORBOY'S BLACK HOLE WET LOOK
??
Jak zrobie wszystko po kolei tak jak piszecie w wątku to będzie si?
Czyli mycie, suszenie, glinka, polerowanie i wosk ?? :diabelski_usmiech
kurczak1985,
Myślę ze zestawik całkiem fajny tylko ten wosk bym jednak zmienił (mi jakoś Colli do gustu nie przypadł) może na Dodo lub NXT 2.0 z megsa. Pozatym o.k.
Jak zrobie wszystko po kolei tak jak piszecie w wątku to będzie si?
Czyli mycie, suszenie, glinka, polerowanie i wosk ??
załamujecie mnie w czym tkwi wyższość megsa #16 nad Collinite Super Auto Wax No. 476s ?? :roll: i oczywiście odwrotnie bo pewnie też Collinite Super Auto Wax No. 476s jest w czymś lepszy od megsa #16 ? :wink:
Deco, no to chyba rzeczywiście może lepszy w przypadku mojego czarnego koloru będzie megs :wink: Panowie wiem już wszystko wielkie dzięki za rady myślę, że nie tylko ja na tym skorzystam bo trochę łopatologicznie to opisaliśmy hehe
Ostatnio woskowalem auto i niechcacy polecialem troche z woskiem po czarnych listwach na drzwiach. Skutek jest taki ze teraz mam na nich biale pasy. Wie ktos moze jak najlatwiej to usunac?
Ostatnio woskowalem auto i niechcacy polecialem troche z woskiem po czarnych listwach na drzwiach. Skutek jest taki ze teraz mam na nich biale pasy. Wie ktos moze jak najlatwiej to usunac?
sa takie specjalne srodki do poczerniania plastików nazywaja. ja mam jakis co nazywa sie vinyl fajnie poczernia i nabłyszcza
przed chwilka miałem troszke wolnego czasu i postnowiłem przetestować środki które zakupiłem. wypolerowałem jedne drzwi i powiem że efeket jest niezły lakier z matowego zrobił się super czarny mnustwo rys znikneło jestem zadowolony z efektu w wolnej chwile reszte samochodu trzeba bedzie zrobić. ale po jednych drzwiach reka mi odpada...
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Wrzucam kilka fotek mojej Octavii w mega nie detalingowym kolorze.
Auto było woskowane jakieś 2 tygodnie temu, ale bez glinki.
Dzisiaj umyte tylko i wytarte + opony.
Wrzucam kilka fotek mojej Octavii w mega nie detalingowym kolorze.
Auto było woskowane jakieś 3-4 tygodnie temu, ale bez glinki.
Dzisiaj umyte tylko i wytarte + opony. Obrazek Obrazek Obrazek
Komentarz